Signe Saxe Jessen

Ro på de indre konflikter

I situationer hvor konflikter skal løses, eller aggressioner skal tøjles, oplever jeg, at mindfulness kan skabe ro og positivitet for mennesker, der kæmper med et indre opgør. Mindfulness giver en ro, som både jeg selv og de personer, jeg omgiver mig med privat og professionelt kan få stor glæde af.

Reflekterende og intellektuel øvelse

Mindfulness spænder over tanker, følelser og billeder og er en meget reflekterende mentaltræning. Jeg er i forvejen en habil meditationsudøver, og der, hvor mindfulness adskiller sig fra andre teknikker, er, at man skal være skarp og opmærksom og ikke bare kan sidde og falde hen i meditationen. Mindfulnessteknikkerne lærer dig at dvæle ved de tanker og mønstre, der kører rundt oppe i hovedet, og du bliver bevidst om en grundfølelse eller irritation, der sidder og nager. Den bliver mere manifesteret, når man ser på den, og pludselig kan man begynde at vurdere, hvor den kom fra. Jeg bruger det selv, hvis jeg går og bliver distræt, utålmodig eller stresset. Så er jeg bevidst om det, accepterer det og skaber afstand til den negative følelse, jeg nu engang er i. Mindfulness er nuanceret og effektivt og bidrager til at skabe overskud og ro.

Konfrontationen med dig selv

I mit arbejde som socialkonsulent er jeg i tæt kontakt med socialt og psykisk udsatte unge. Gennem de sidste 1½ år har jeg instrueret dem i den måde, som mindfulnessteknikkerne kan afhjælpe dem deres indre konflikter. De er ikke blevet introduceret dybt til det mindfulde univers, men mere til teknikker som fx kropscanningen, at mærke åndedrættet og træne sin koncentration. Mine første oplevelser var, at blot simple øvelser kunne få væmmelige følelser op i flere af dem. Der forstod jeg styrken ved mindfulness, og hvor meget det påvirker lige præcis denne slags mennesker at kigge indad. Mennesker, der ser en hård baggrund og svære livsvilkår i øjnene hver dag. For i mindfulness bliver du konfronteret med dig selv. Du bliver nødt til at se på nogle ting, som er svære at se på, og som du ikke kan ændre på – for derefter at acceptere dem og komme videre.

Bliv herre i eget hus

Med tiden har de unge nu lært at anvende teknikkerne positivt til at skabe ro i sindet, og flere af dem bruger det til at falde ned på om aftenen, inden de skal i seng. Det handler om, at de skal lære at koncentrere sig. Jeg starter ikke med at fortælle dem, at de skal konfrontere sig selv, men at de skal blive herre i deres eget hus. Det handler om at skabe selvforståelse og ro – at sidde med det selv og blive klar over, hvorfor de reagerer, som de gør. Responsen fra dem er, at de synes, det er rart og afslappende.
Jeg møder dagligt konfliktfyldte folk, og jeg kan mærke, når der er meget, der kører rundt oppe i hovedet på dem. Her oplever jeg mindfulness som et effektivt redskab til at skabe ro i disse menneskers sind og løse de indre opgør, der belaster dem mentalt.

Signe Saxe Jessen, socialkonsulent, konfliktmægler, medejer af  Lev lykkeligt .dk 

Med Mindful Leadership® får du muligheden for at genetablere kontakten med dig og øver din evne til at skelne mellem dit og de andres shit.

Læs mere om Mindful Leadership® her.